發新話題

一人一盒有故事的LEGO

一人一盒有故事的LEGO

大家玩左咁耐LEGO
應該點都有一盒係有佢背後ge故事,
係令你好難忘的
大家也來分享一下吧!!!!!

以下的是我的難忘故事......

記得細個o個陣成日一冇野做就拎d LEGO ge catalog尼睇
小學三年班ge時候
拎住本catalog同亞媽講
如果我考第一就買6086俾我
考第2就買6082
考第3就買6075
(當時我的成績還算不錯!!!^^")
亞媽話我考到第3名或以內都會買6086俾我~

終於我考到第3名
但係同亞媽去到一間當時有6086賣ge文具店時~
亞媽見到價錢後:"嘩~咁貴ga原來?媽咪冇錢ar!!!"
記得當時係賣$8xx
經亞媽一輪遊說後....
我放棄了......=.=
現在是萬分後悔的

最終亞媽同我去屈臣氏買左盒6057

希望一些有孩子的版友~
給孩子承諾時必須考慮清楚ar!!!^^

(圖片來自brickshelf)

賣$8xx , so 平 !!why , why , why now so exp....

引用:
原帖由 安仔 於 2006-11-14 18:56 發表
大家玩左咁耐LEGO
應該點都有一盒係有佢背後ge故事,
係令你好難忘的
大家也來分享一下吧!!!!!

以下的是我的難忘故事......

記得細個o個陣成日一冇野做就拎d LEGO ge catalog尼睇
小學三年班ge時候
拎住本catalog ...
而家買晒咪好囉!

我就冇咩故事,但我記我第一盒lego係4584,當時係我表哥送比我,之後同我丫爸去斗城買world city,跟住佢話:嘩!都唔抵,唔好買.
我第一次自己出錢買應該8777,跟住就停左冇買,到左上年8月先再玩

引用:
原帖由 byronchan 於 14/11/06 07:23 PM 發表

而家買晒咪好囉!
Yes!~

當年我都係同樓主咁上下....
買都只係買$100樓下既set
我舊lego多數靠食奶粉儲番黎
所以有好多set 跑車仔=.=

1984年我老豆買左第一盒lego比我。
記得有一次我舅舅來我家探望我,正想將我這個新玩具拿給舅舅示威時,
一不小心,竟然甩手,這樣6980便在地上開了花。
事隔二十多年,這6980 是我在ebay bid 回來的。

我的故事和你的差不多, 都是關於6086

我小時候每次去反斗城, 最喜歡就是去LEGO 的貨架.......

在1992年的春天.......我遇上了它.......6086

但是由我第一盒LEGO----722開始.......都未試過要求買那麼貴的一盒LEGO.......

6086........一個遙不可及的夢~~~~

就當我看著6086呆上差不多10分鐘的時候........

阿媽出聲了: "你考到第三名就買比你~~~"

第三名.......一個看似合理, 但同時有點兒過份的要求~~~(當時我在班中大約考第10名)

經過之後無數的犧牲...(腦細胞....).......終於我竟然有如神蹟般考到第三名.......

6086.......我LEGO生涯中, 一個最重要的回憶~~~~~

P.S. 安仔大大.......你當年被騙了~~~~當年6086在反斗城賣$569.9........

附件

Resize of IMG_3568.JPG (48.96 KB)

1992年 lego catalog

Resize of IMG_3568.JPG

Resize of IMG_3567.JPG (61.22 KB)

阿媽將個價mark落catalog

Resize of IMG_3567.JPG

Resize of IMG_3569.JPG (60.81 KB)

我的6086

Resize of IMG_3569.JPG

Resize of IMG_3573.JPG (46.75 KB)

反斗城賣$569.9

Resize of IMG_3573.JPG

引用:
原帖由 markwong 於 2006-11-14 19:21 發表
賣$8xx , so 平 !!why , why , why now so exp....
賣$8xx.........對1992的物價來說.....買一盒$8xx的玩具是一個天文數字~~~

當年大快活最平的一個午餐......大約$10左右

以此計算, 當年$800, 大約是現在的$16xx~~~~

6086 咁貴嫁, 我20年前的 6080 都喺 $389 炸

附件

發新話題