發新話題

[Technic] LEGO Technic 42043 Mercedes-Benz Arocs 3245 FULL RC 新增影片

LEGO Technic 42043 Mercedes-Benz Arocs 3245 FULL RC 新增影片

上半年2015 Technic 完全無興趣 餓左甘終於等到42043推出 近年有個習慣雙數年出遙控單數年出大堆頭 今年重頭戲主打氣動避震吊臂
再加上Mercedes-Benz加持 應該相當受歡迎

42043 FULL RC 去片

今年特別之處除左所謂既全新pneumatics system V2之外 我反而更留意其他細節
自2006年8285之後再次尾轆跟孖呔 自2009年8258之後再次跟大呔盤
再加上全新桶櫈 同兩種新parts 呢D都令我為之興奮

製作時感覺到同以往有好多唔同 件數多 複雜 組立過程非常滿足
甘到玩果時好唔好玩呢? 我答你係非常之唔好玩 尤其係支氣動吊臂 簡直要用不舉黎形容

改FULL RC係指定動作 當我構思時 我腦裡只有兩個字"凝縮" 第二 支吊臂我一定要電動
要在有限既空間放11個motors 同時收納氣動系統 係一個挑戰

配置如下:
驅動: XL motor x1
轉向: Servo motor x1
氣泵: M motor x1
腳架伸縮: M motor x1
腳架升降: M motor x1
貨斗升降: L motor x1
磨盤: M motor x1
大Boom: L motor x1
Boom: M motor x1
吊臂伸縮氣動valve: M motor x1
吊臂鉗氣動valve: M motor x1

波箱每一格都算過度過 差一格都唔得

直接抄42009隻腳

風扇係成副偈既靈魂

一個車頭有4隻motor 有引擎有風扇有氣泵有避震有轉向有.......

原本想改摺雞 不過用鉗又摺感覺好怪

42043型D定8258型D? 我始終覺得8258型D

多謝觀賞

本帖最近評分記錄
  • a4victorwong32 人仔倉資產 +20 精彩作品 2015-9-1 02:12
  • tc_forward 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2015-8-18 09:10
  • Alywin 人仔倉資產 +3 謝謝你的分享 2015-8-18 00:51
  • kennycwfung 人仔倉資產 +5 精彩作品 2015-8-17 15:17
  • what 人仔倉資產 +5 精彩作品 2015-8-17 11:54

當然行得.....

發新話題