發新話題

[原創] 冰雪奇緣 Anna and Elsa (and the making)

冰雪奇緣 Anna and Elsa (and the making)

好開心現在可以為大家介紹我的新作: Anna and Elsa。希望大家可以俾多D意見我~~~

首先出世的是Anna, 因為較易砌。

坦白講, 我在3-4月時已開始研究點樣克服兩個妹妹的一些麻煩位置。我先想清楚點樣砌Anna。
到我完成了Anna之時, 我仍未有把握砌Elsa... 只係見步行步。

到了8月中, Elsa出世, 有種如釋重負的感覺。~~~

可能大家聽到會覺得好奇怪: 我有一個6歲女兒, 但佢唔算鍾意Frozen, 我男人老狗更加唔駛講~~~ 咁點解要砌!?

因為在技術層面, 我需要面對一D好新鮮甚或好困難的拼砌方法, 希望大家領會得到。就係因為咁, 去馬~~~

相信好多人砌野都會由底砌起, 但我相反。幾乎凡是人像的sculpture, 我必定會先由隻眼開始, 因為我估計大家都會先望Elsa及Anna的眼。如果對眼(甚或是整個面相)處理失敗的話, 其他地方砌得幾好都是多餘的。

Anna的辮當然是很傷腦筋的地方.... 我決定用「斜角」的方法砌出來。但是, 考慮到要將辮和身軀合起來, 所以誤打誤撞的要運用非傳統方法。

Anna的衣服也用多左時間, 因為本身有花紋, 所以先砌好體型先, 再換上花紋:

餘下的部分, 相對來說顯得很簡單, 跟圖砌就係。圖是隨意從網上download回來的。

輪到Elsa, 佢D頭髮又係好麻煩~~~~

自己算係好滿意了

下一個難關, 係點樣將Elsa的辮固定在身軀之上。夾呢個位都用左6-8小時。

最後, 幫Elsa「著衫」~~~ 用了接近2000件1x1/ 1x2plates。因了製造半透明及閃亮的效果, Elsa的裙只少是有三層的: white/medium azure, trans-light blue及trans-clear。

大功告成!!!

最後, 或者大家會問.... 點解只砌兩姊妹的上半身? 很簡單, 唔夠磚 (Elsa的裙是大幅度的散開的, 可能要用2000-3000磚), 技術問題 (Anna身體與地下的接觸面只是佢纖巧的一雙腳板)及屋企唔夠地方 (Elsa條裙的平面面績可能達80x80stud, 身高可能達1.2米)。
.... 咪玩啦, 我係香港人, 大家應該知道香港現今樓價幾多... 我唔想在屋企佢有定企但我無定企~~~~ 這是香港AFOL的悲歌。

本帖最近評分記錄
  • tf2 人仔倉資產 +5 精彩作品 2015-11-3 14:55
  • lk_brick 人仔倉資產 +5 精彩作品 2015-10-4 21:04
  • tc_forward 人仔倉資產 +5 精彩作品 2015-8-28 11:49
  • FungYup 人仔倉資產 +5 精彩作品!!!! 2015-8-26 12:47
  • dennisdom 人仔倉資產 +20 精彩作品 2015-8-24 15:06
  • Alywin 人仔倉資產 +10 精彩作品 2015-8-22 01:53
  • what 人仔倉資產 +5 精彩作品 2015-8-22 01:00
  • Minions 人仔倉資產 +3 精彩作品!!! 2015-8-22 00:55
  • LucaB 人仔倉資產 +5 精彩作品 2015-8-21 20:30
  • roger528 人仔倉資產 +5 值得加分! 精彩作品 2015-8-21 19:42
Architecture的愛好者, 但始終最愛的都是 sculpture moc
我的facebook專頁: https://www.facebook.com/skmoc

C兄好掂啊!特别中意ELSA身上那种颜色深浅的变化,正!
爱生活,爱乐高!

直頭係神級作品,小弟一直都好欣賞你既作品。

多謝兩位大大的誇獎, 很感激你們留言, 特別是因為人仔倉已變得越來越靜侷了.... (買賣區另計)
Architecture的愛好者, 但始終最愛的都是 sculpture moc
我的facebook專頁: https://www.facebook.com/skmoc

神級作品支持師兄再出新作

發新話題