發新話題

聖海盟聚活動~城堡大戰遊戲簡介

引用:
原帖由 dennisbuddy 於 2006-12-20 11:45 AM 發表
安東尼    原來要我果20個箭袋感用....
呵呵~其實......

我想要你個D  4X4 4X8 多DD

唔明點玩......

睇完個簡介,  好想快0的玩~

想問下, 士兵係未一定要移動後攻擊, 唔可以攻擊後移動?

例如:
敵人起我面前, 我選擇唔移動, 攻擊左佢.
咁之後我係未就無得再移動?

我都有野仲想問.

同人base to base時弓兵可唔可以射人?

自己其他兵同敵兵base to base時,我方站在一旁的弓兵可否對與我方base to base的敵兵射擊?

引用:
原帖由 edwardwong 於 2006-12-20 12:05 PM 發表
睇完個簡介,  好想快0的玩~

想問下, 士兵係未一定要移動後攻擊, 唔可以攻擊後移動?

例如:
敵人起我面前, 我選擇唔移動, 攻擊左佢.
咁之後我係未就無得再移動? ...
""每一會合次序係: 行動, 步兵,如果騎兵接觸敵人開打/如果弓箭手發現敵人在射程內便攻擊, 投骰子決勝負
所有兵種都是先行動,再攻擊,只係分別在於弓箭手可以主動攻擊,不用跟步兵/騎兵等要接觸才可以開打~""

所有部隊的行動次序如上所言:

RE: EWARD
弓箭手係可以放棄佢既行動, 再作攻勢,只攻擊但不行動(但不可以攻擊之後行動)

RE: HABOUR
我估你所指既係戰鬥時吧~
只要在你射程內便可以,另請看回我POST的圖,也是用陣式去攻守,是由步兵+弓箭手的組合陣地
由步兵擋住騎兵/步兵,再由後面的弓箭手支援  當然你要攻擊的目標要跟對手講清楚

另外也有考慮到大量部隊的隊伍戰~當日會跟大家說明大量部隊對戰時的需知了~

引用:
原帖由 harbour 於 2006-12-20 02:15 AM 發表

我自己就覺得步兵好似好弱...

另,「只要部隊在你手上尺的射程之中,便可以利用弓箭手發起攻擊!」
意思是不是就算是人家的回合,只要在我手上尺的射程之中,我都可以攻擊? ...
請注意一定是要在到你的會合時才可以攻擊,
如果在人家的回合時,你會是被動,你的骰子是用來投出防守力

引用:
原帖由 安東尼.安 於 2006-12-20 13:47 發表

請注意一定是要在到你的會合時才可以攻擊,
如果在人家的回合時,你會是被動,你的骰子是用來投出防守力
很詳盡~thax!

再問一個..我得弩兵...可唔可以當弓兵用?

引用:
原帖由 harbour 於 2006-12-20 13:05 發表
我都有野仲想問.

同人base to base時弓兵可唔可以射人?

自己其他兵同敵兵base to base時,我方站在一旁的弓兵可否對與我方base to base的敵兵射擊?
我幫手解釋一下這問題的背後意義
在MK中,這是一個很"重要"的概念,

MK的RULE是這樣說: "所有被已方戰棋鄰接(即點著)的敵方戰棋不得被當作為己方遠程攻擊的目標"
遊戲設計者認為因為兩棋處於膠著狀態,己方的射手由於無法準確描準其一, 為免誤傷我方人員故無法攻擊

這條RULE在MK中, 起著極重要戰略意義, 因可藉此令我方的近身戰高手在不被遠程攻擊的情況下接近敵方的主力或目標.

引用:
原帖由 hopeso009 於 2006-12-20 14:13 發表

我幫手解釋一下這問題的背後意義
在MK中,這是一個很"重要"的概念,

MK的RULE是這樣說: "所有被已方戰棋鄰接(即點著)的敵方戰棋不得被當作為己方遠程攻擊的目標"
遊戲設計者認為因為兩棋處於 ...
warhammer中, 這個情況都有詳細解釋~

雙方鄰接著的戰棋, 代表兩軍正在處於混戰當中, 射擊混戰中的敵方戰棋, 會傷及己方的戰棋

但warhammer的rule中, 你仍然有權射擊混戰中的戰棋, 不過造成的傷亡, 會由雙方平衡攤分

可以用4x6嗎

發新話題