17 12
發新話題

LEGO 報告 : 10170 ( 火車系列 )(主題)

LEGO 報告 : 10170 ( 火車系列 )(主題)

1. Lego 編號 : 10170 ( 火車系列 )
2. 購買日期及地點 : 2007 1 月頭某某水貨店
3. 價錢 : HK$ 550
4. 人仔數目 : 沒有
5. 評分 ( 5 分為滿分 ) -- 好玩指數 : 5 -- 抵玩指數 : 4 -- 靚件指數 : 4 -- 罕有指數 : 5
6. 物品介紹 :

自已本身係 Lego 火車系列既初哥 , 之前買左 10020 ( Santa Fe ) 10133 ( BNSF GP-38 Locomotive ) 兩款火車頭 , 有一次經過水貨鋪先知道原來 10133 後面仲有兩節車卡跟住 , 店員同我講出面好難找到呢盒 10170 , 所以諗都唔諗就買左去 .

拆開個盒 , 第一時間打開說明書 , 睇見入面唔係好多圖 , 我諗應該唔駛好耐就可以砌完 . 之後拆開晒所有配件 , 發現冇咩特別配件 .
開始砌就覺得難度唔高 , 大概半個鐘多 d 就砌完 , 砌完之後就發覺好靚 , 因為今次 Lego 主力用黃色做主題 , 顯得成架火車好 Sharp .
如果加埋 10133 就更加之靚 .... 另外除左有 2 卡砌之外 , 呢盒仲有 4 個貨櫃跟埋 , 1 個長灰色 , 1 個細紅色 , 1 個細藍色 & 1 個細白色 ,
Lego 亦都用好簡單既配件就可以突出成個貨櫃 , 貼紙方面 , 只係有一張 , 要貼貨櫃同車身 !!!

價錢方面有人可能會覺得比較同類火車貴 , 但係覺得可以買到心頭好點都係抵

雖然呢盒火車車卡冇人仔 , 但係就感覺好正 , 好有親切感 , 仿真度亦都好高

黎緊我都會買多幾盒去擴大自已既火車車隊 , 希望大家睇完之後對呢款 10170 都有興趣啦

(以下既相 , 我只係貼左貨櫃既貼紙 , 車身仲未貼)

附件

哇..好正...我都好喜歡, 不過太貴啦...等我有錢先買..

這個價錢相當貴

上年動漫節才賣3xx

我都剛剛買咗, 但未砌 .  

Do anyone buy less than $550 ?
I think it is too expensive . . . .

* How can make the 10133 with 9V motor ?
Hope someone can help me to answer the  question . . .
http://www.geocities.co.jp/train_kit_hk/

$ 398 but it was the last one, sorry !

好正呀!我都要買反一盒先!

我貫HKD398.00 too....benson 大大...比你快過我post添

引用:
原帖由 Benson 於 2007-1-24 16:24 發表

店員同我講出面好難找到呢盒 10170
我鐘意呢句~

引用:
原帖由 z888888 於 2007-1-24 16:29 發表
這個價錢相當貴

上年動漫節才賣3xx
不錯! 真的很貴呢!!
上年漫畫節買了兩盒, 每盒$299.

17 12
發新話題