20 12
發新話題

Lego 報告: 7237 (警察局)(已加入編號及主題目錄)

Lego 報告: 7237 (警察局)(已加入編號及主題目錄)

1. Lego編號: #7237
2.
購買日期及地點: 14 Feb 07 (教協)
3.
價錢: $5xx
4.
人仔數目: 5名警察,2名小偷, 2隻警犬
5.
評分(5分為滿分) 好玩指數:4 抵玩指數:3 靚件指數:3 罕有指數:2
7.
撰文者: watsonliu
8.
撰文日期: 15 Feb 2007

情人節當晚,我老婆送左一盒7237警察局,真有點意外及開心. 我就開始砌盒7237警局, 這盒7237警局真的很大盒, 2006年版本,所以人仔是沒有發光電筒. 從盒表面的圖片來睇, 有一輛警察鉄馬及一輛警車,監獄,警察局主樓有三層高, 我都有點担心警局太高不配合我的城市,當我打開個盒,裡面有7包零件包,1件底板坐,3塊深灰色正方形板,說明書,貼紙及一個旋轉翼.每包的零件包封面都有印有作品相片,打開第一包,裡面有本說明書及零件,主要砌鉄馬及人仔,很快就完成7個人仔及一輛鉄馬,十分喜歡架電馬, 因為個款真的好型仔, 非常流扇型的設計,跟住砌第二包警車,這輛警車外型都唔錯,可惜車身太細,不能容納犯人只可以放置工具,第三包是砌個直升機,直升機外型真的一般, 直升機的旋轉翼一件頭絕不好看. 如果跟7903救援直升機設計就真正斗. 第四包是砌個警局正門主樓, 主樓只有二層高度,正門口有個簡單的保安檢查站,人仔出入都要過保安x光機系統,高度保安的感覺,做得唔錯呀, 而二樓是問話室, 最得意是有張枱兩個坐位, 枱面有一座大燈, 正是差佬审犯的地方,再加上天台是警察的行人通道, 這座正門主樓設計得好好..加分. 第五包是砌個深灰色扣押室,裡面有張床位及一個黃色杯,四面牆都安裝鉄支,犯人想徒走都几難,有一邊鉄支閘門是盪門設計, 另一邊就可以打開整個牆,再加上扣押室屋頂加安裝4個警佈器及1個大射燈, 設計這盒的警局非常注重保安系統, 但是我發現有一些問題, 我從來都沒見過扣押室在戶外露天, 通常扣押室都在警局室內, 難道現今及未來的最新設計?有點怪怪地感覺.第六包主要是個警局左邊大樓. 這個警局大樓是三層高, 地下個層是犯人影相及量度身高的地方,有趣是地下安裝一個直立相機,而牆身也有量度犯人身高的尺, 二樓是指紋監証室, 特點是有個放大鏡可以放大指紋板,再加上有個側邊露台, 三樓是控制室, 是警察指揮及控制的地方, 而屋頂有個大射燈及雷達. 整體都正, 第七包零件是個直升機枱. 這個枱由4支黑柱組成, 特點是直升機枱可以兩邊擺動, 這種設計都好特別, 整體來講這個警局都唔錯, 可惜個警局太高了,貼上綠色貼紙會好睇好多. 如果100滿分(我就給86)

附件

有份咁好的禮物, 真好.
你個city越來越靚.
你是否會長期放出來?
不怕有塵嗎?

快些貼些相吧。

...有相啦..

i have one too ,but it is 2005的7237 is not 2006的7237

引用:
原帖由 Philipcyh 於 2007-2-15 22:58 發表
有份咁好的禮物, 真好.
你個city越來越靚.
你是否會長期放出來?
不怕有塵嗎?
我打算長期都放係到,有塵用毛掃輕輕掃走, 遲 d 先打算怎樣處理..

回復 #6 watsonliu 的帖子

咁個city會越來越大.
期待, 期待.

好像欠了間醫院.

呢set野我都有買 -,- 不過到現在仲未砌

引用:
原帖由 Philipcyh 於 2007-2-15 23:32 發表
咁個city會越來越大.
期待, 期待.

好像欠了間醫院.
個醫院 7892 我覺得好唔靚囉....再加上我張枱都沒位擺拉...所以如果再買 city 真的要想下法子..

我呢set都有..又係冇發光人仔...真係好大間架....好正...勁鐘意..XDDDD

20 12
發新話題